8. In het hol van de mol
Problemen
komen pas als het heel slecht gaat. Of heel goed.
Burt
Rost van Tonningen
==
‘Talpa heeft gebeld.’ Aan mijn monitor hangt een geel briefje. De explosieve groei van Hyves blijft niet onopgemerkt. Al vóór we adverteerders toelaten, verschijnt Hyves op de radar van Talpa Capital, de investeringsmaatschappij van John de Mol. Investeringsmanager Pim Schmitz is nieuwsgierig geworden en nodigt ons uit in Naarden.
De naam Talpa is vooral bekend van de nieuwe tv-zender die nog in oprichting is. Net als de pas gekochte radiozender Radio 538 valt de zender onder Talpa Media, het zusterbedrijf van Capital. De beeldvorming rond Talpa lijkt natuurlijk haaks te staan op die van Hyves.
Toch vinden wij Talpa een interessante mogelijke partner. Meer dan andere mediabedrijven gelooft John de Mol in het belang van digitale media. Niet voor niets is Talpa het eerste mediaconcern dat ons benadert. Hij heeft het geld om de daad bij het woord te voegen. Radio 538 en de nieuwe zender zouden Hyves kunnen ondersteunen. Talpa’s ervaring met adverteerders kan ons gebrek aan kennis wellicht goed aanvullen. Ook heeft De Mol een ongekend netwerk in de internationale mediawereld. En ten slotte: we hebben het wel over John de Mol. De man die samen met Joop van den Ende uit het niets Endemol uit de grond stampte en verkocht voor 5,5 miljard. De machtigste man in de Nederlandse mediawereld.
Dus hebben we twijfels over de combinatie? Natuurlijk. Maar onze nieuwsgierigheid wint.
==
Half mei 2005 rijdt mijn treintaxi de oprijlaan op van de imposante villa van Talpa Capital, fantastisch gelegen, verscholen in de Gooise bossen. Haastig been ik naar de ingang. De volgende keer neem ik echt een trein eerder. Ook binnen is het pand het tegenovergestelde van Hyves HQ. Mooie ruime gangen met stijlvol meubilair. Inclusief een mooie en stijlvolle receptioniste. Blond inderdaad. Ze brengt me naar het kantoor van Schmitz, met een kopje koffie.
‘Gefeliciteerd met jullie succes. Is het echt waar van die Peruanen?’ De setting is nieuw maar de vragen niet.
‘Weten jullie al hoe jullie geld gaan verdienen?’ Schmitz, een sympathieke oud-bankier van ABN AMRO, vraagt het zonder scepsis.
‘Het moeilijkst is om een goed product te maken dat snel blijft. Als dat lukt, moet je daar omzet mee kunnen genereren, bijvoorbeeld met advertenties of betaalde abonnementen.’ Ik houd me op de vlakte. We willen ons niet te veel door Talpa in onze kaarten laten kijken. Het bedrijf is niet alleen een mogelijke partner of investeerder, maar ook een erg sterke potentiële concurrent.
De durfkapitalist vertelt over de activiteiten van Talpa Capital en Talpa Media, en hun focus op convergentie. ‘Hyves past perfect in onze visie, waarbij internet, tv en mobiel steeds meer samenkomen. We kijken niet alleen naar jullie als een financiële investering, maar ook als een strategische, in combinatie met Talpa Media. We praten graag verder over het nemen van een belang van 20 tot 25 procent,’ stelt Schmitz voor.
Dat is leuk om te horen, maar een dergelijk belang is in elk geval te groot. Eigenlijk willen we het liefst toekomstige financieringen met de bestaande investeerders doen, zodat het niet te veel afleidt van Hyves zelf. We spreken af het te laten bezinken en contact te houden. Teruggekeerd op HQ kunnen we Pim Schmitz niet vinden op Hyves. De receptioniste wel.
==
Talpa is niet de enige geïnteresseerde. Twee weken later zitten Leendert en ik aan tafel met een goede bekende van John de Mol. Hubert Deitmers is net een paar maanden weg bij Endemol. Bij zijn start in 1996 kreeg hij een simpele opdracht van John en Joop: ‘Maak Endemol groot.’
Dat is best gelukt. Als verantwoordelijke voor de internationale expansie leidde Deitmers de overnames van tientallen bedrijven. Vanaf 2000 zat hij in de raad van bestuur en hij was nauw betrokken bij de verkoop van Endemol aan Telefonica. Vóór Endemol werkte Hubert acht jaar bij investeringsmaatschappij Atlas Venture. Dat was weer een concurrent van Leenderts Gilde, maar Hubert en Leendert konden het altijd goed met elkaar vinden.
‘Hyves is een fantastische site. Ik wil de komende tijd investeren in leuke technologie en mediabedrijfjes, eigenlijk zoals dat van jullie.’
Het enthousiasme van Deitmers voor Hyves is aanstekelijk. Het voelt authentiek. Hij wordt oprecht blij van succes en gunt het ons van harte. Tijdens het gesprek groeit ons eigen vertrouwen in Hyves, het is bijna alsof Hyves van Hubert is en wij de buitenstaanders zijn.
De investeerder ziet er jonger uit dan zijn 43 jaar. Vanwege zijn tot in de puntjes verzorgde uiterlijk en stralende glimlach noemt Koen hem Face, naar het knappe lid van The A-Team. We hopen wel dat hij meer kan dan zijn Amerikaanse dubbelganger. Huberts verschijning ontgaat ook de studentes die parttime op HQ werken niet. Ze zijn direct nieuwsgierig. ‘Wie is die knappe man?’ Waarna een gevleide Hubert weer nieuwsgierig is wie dat heeft gezegd.
‘Je ziet de mediaconsumptie verschuiven, vooral onder jongeren. Tv en kranten worden steeds minder populair, de toekomst ligt bij communities zoals Hyves.’
Deitmers is gek op community’s, hij zal het woord nog vaak herhalen.
‘In communities kun je goed geld verdienen. In Azië verkopen sites avatars of virtuele spullen. En bij Endemol zagen we de behoefte van merken aan communities rond hun product.’ Ook Hubert praat graag verder over een investering. ‘Jullie lijken me een mooie club, ik zou het erg leuk vinden om mee te helpen van Hyves een succes te maken.’
Het enthousiasme is geheel wederzijds. Huberts ervaring en netwerk kan erg waardevol zijn. Hij is het bovendien volledig eens met de Hyves-filosofie waarbij leden en niet het businessmodel centraal staan. Belangrijker nog is dat het persoonlijk goed klikt. Hubert lijkt zichzelf ondanks zijn succesvolle achtergrond niet te serieus te nemen.
==
In augustus spreken we opnieuw met Schmitz. Ook Edwin Tromp en Marcel Houtman zijn deze keer van de partij. Ze zijn respectievelijk director cross media en manager interactive van Talpa Media en werkten vóór Talpa bij websitebouwer Lost Boys.
Lopend door de gangen van het Larense hoofdkwartier van Talpa Media kom ik langs het kantoor van Tony Berk. Berk is een icoon in de muziekwereld. Hij is begonnen als dj en werd later eigenaar van het platenlabel Dino Music. Toen hij dat verkocht had, richtte hij Talpa Music op, een joint venture met zijn goede vriend John de Mol. Tony is ook de vader van Tony, jeugdvriend van Floris en mij uit Laren.
‘Je bent hier voor Hyves, hè?’ Tony sr. wenkt me enthousiast zijn kantoor in. Hij blijkt al veel te weten over onze site, hoewel hij bekent geen lid te zijn. ‘Dat internetten is niets voor mij.’
Ik kan niet wachten om het tegen Floris te zeggen. Van kleins af aan hebben we Tony Berk bewonderd. En nog meer gevreesd. Als we met Tony junior voetbal keken bleef de beste stoel in de woonkamer altijd leeg, want dat was Tony’s stoel. Spectaculairder dan Nederland-Duitsland was het als een nieuwkomer voor de wedstrijd in die lekkere stoel ging zitten die vreemd genoeg nog leeg was. Kort daarna vloog hij zoals de Fresh Prince of Bel Air horizontaal het huis uit.
Berk zit ook in het bestuur van Buma/Stemra. Zijn enthousiasme kan van pas komen, want er is veel discussie over de vraag of de verschillende vormen van gebruik van muziek op sociale netwerken legaal zijn. Bij een eventueel probleem kan Tony ons dus helpen.
‘Als jullie maar een millimeter in het grijze gebied komen, sloop ik jullie,’ glimlacht de muziekrot.
Denk niet dat dat een grap is. Het is een glimlach zoals een haai lacht voordat hij je been pakt. Berk lacht omdat hij ons met plezier zou slopen. We zijn tenslotte bekenden.
Een paar kantoren verder wachten de Talpa-mannen.
‘Wij kunnen Hyves echt groot maken. Dankzij het miljoenenpubliek zijn tv en radio heel krachtige instrumenten om verkeer naar websites te leiden. Dat kunnen ook eigen sites zijn, zoals ons datingconcept. Of een sociaal netwerk, bij Lost Boys hebben we veel ervaring opgedaan met het bouwen van succesvolle communities.’ Tromp lacht. Ik probeer niet te laten merken dat ik schrik. Een combinatie van een websitebouwer als Lost Boys of Media Republic met een grote mediaspeler als Talpa of Sanoma is inderdaad precies waar we bang voor zijn.
Gelukkig heeft Talpa de handen vol aan de lancering van de tv-zender een paar dagen later, zoals ook blijkt uit de stress die er in het pand heerst. Nog steeds hebben we een voorkeur voor interne financiering, maar we spreken af na te denken over mogelijke samenwerking tussen Talpa TV, Radio 538 en Hyves.
==
Als klap op de vuurpijl volgt kort na de afspraak in Laren zelfs de eerste concrete overnamepoging. Vergeleken bij deze speler zijn Talpa en Deitmers kleine jongens. De bieder windt er geen doekjes om en komt direct ter zake.
==
–– Original message ––
From: Melodietje Worldwide
To: pers@Hyves.nl
Sent: 04 September 2005 15:14
Subject: Overname Hyves – Melodietje
==
Geachte heer/mevrouw,
==
Is Hyves.nl te koop? We hebben een aannemelijk budget om dergelijke websites over te nemen. Indien u de website zou willen verkopen inclusief alle leden, dan vernemen wij dit graag van u. ( Lees: Bod, bedrag)
==
Met vriendelijke groeten,
With regards,
==
Melodietje Worldwide
==
De website www.Melodietje.org bevestigt ons vermoeden dat het om een grote internationale mobiele speler gaat. Wat wil je met zo’n naam? Melodietje Worldwide verkoopt ringtones en andere mobiele content via bekende dochtersites als Babedating.
Als we van de opwinding bekomen zijn, volgt ons antwoord. We besluiten hard to get te spelen om de prijs op te drijven.
==
–– Original message ––
From: Raymond Spanjar
To: Melodietje Worldwide
Sent: Monday, September 26, 2005 8:15 PM
Subject: Re: Overname Hyves – Melodietje
==
Beste Melodietje,
==
Hyves is niet te koop, daarvoor vinden we het veel te leuk! Echter voel u vrij om een bod onze kant op te sturen! :-)
==
Groet,
Raymond Spanjar
==
Onze publiekelijk beleden afkeer van ringtonefabrikanten is Peter blijkbaar volledig ontgaan.
==
Beste Raymond,
==
Begrijpelijk! Wat zou je een reëel bod vinden waarbij jullie alles nog steeds mogen doen, maar wij volledig eigenaar worden?
==
Net als de eerste mail stuur ik het antwoord van Melodietje door naar heel HQ. ‘Een droomsituatie!’
==
Beste Melodietje,
==
Dat zou voor een deel in ringtones kunnen bestaan, maar ook voor een deel in geld.
==
Melodietje International antwoordt met een concreet bod.
==
Hoe bedoel je in ringtones? Kun je mij dit iets gedetailleerder uitleggen? Als ik een bod zou doe waar moet ik dan aan denken? 50.000? Meer? 100.000?
==
We beginnen ons schuldig te voelen en spelen open kaart.
==
Hyves = niet te koop... helaas! :)
==
In september 2005 kunnen we niet meer rustig achteroverleunen en luisteren naar geïnteresseerde investeerders. Hyves heeft nog steeds geen inkomsten terwijl de kosten snel oplopen. Niet alleen komen er duizenden leden per dag bij, ze gebruiken de site ook steeds intensiever. Weliswaar worden er spoedig advertenties op Hyves getoond, maar die inkomsten zullen niet voldoende zijn om de investeringen in de servers te financieren.
Door de vakantieperiode is het nog niet gelukt om met alle aandeelhouders af te spreken over nieuwe interne financiering en hebben we ook nog niet verder gepraat met Deitmers. De situatie is nu nijpend, want in oktober zijn we door ons geld heen.
Er zijn twee opties: een interne financieringsronde of een nieuwe investeerder. Hubert Deitmers willen we er graag bij hebben, maar onderhandelen met de rug tegen de muur is zelden voordelig. We organiseren een aandeelhoudersvergadering om de financiële situatie te bespreken.
==
Voor de aandeelhoudersvergadering overleg ik met Leendert in zijn atelier, dat ook dienst doet als kantoor. We hebben uitgerekend dat we minimaal 250.000 euro nodig hebben. Daarmee kunnen we de Nederlandse groei financieren tot we winstgevend zijn. Als de groei in andere Europese landen versnelt, hebben we met dat bedrag ook voldoende tijd om extra financiering binnen te halen. Omgeven door schilderijen neem ik Leenderts smakelijke espresso en dito advies tot me.
‘Het belangrijkste is dat de groei van Hyves niet geremd wordt. Wat vinden jullie zelf een redelijke waardering om nieuwe aandelen uit te geven?’
Een normaal bedrijf waarderen is lastige materie. Zelfs de consensus van honderden beursanalisten blijkt elke paar jaar bij een beurskrach weinig waard. Een bedrijf zonder omzet waarderen is nog veel moeilijker.
‘De overnameprijs van Myspace van 580 miljoen dollar is ruim 30 dollar per lid. Volgens die waardering is Hyves meer dan 30 miljoen dollar waard.’
Die vergelijking en waardering vinden we beiden niet realistisch.
Een andere methode dan. ‘Er zijn nu een half miljoen Nederlandse leden, tien keer zo veel als op het moment van de vorige emissie. Na de investering van 300.000 euro was Hyves toen 1,3 miljoen waard, maar een waardering van 13 miljoen lijkt ons nu aan de hoge kant.’
Dat vindt Leendert ook.
De beste waarderingsmethode is het totaal van de toekomstige winsten, maar die is erg lastig te voorspellen. Daarom is het waarderen van een pril bedrijf als Hyves uiteindelijk vaak een gevoelskwestie. 5 miljoen voelt niet verkeerd. Dat lijkt laag genoeg om het interessant te maken voor de investeerders, maar niet zo laag dat wij veel verwateren.
‘Tja, het blijft koffiedikkijken, maar 5 miljoen lijkt me een prima waardering voor een interne of externe emissie.’ Net als bij de vorige verkoop van nieuwe aandelen hoeft Leendert niet te onderhandelen over de prijs. Het belang van de onderneming staat bij hem altijd voorop. Dat werkt heel prettig. Het bespaart tijd en voorkomt de spanningen van te scherpe onderhandelingen. Omgekeerd proberen wij dat vertrouwen niet te beschamen door een te hoge waardering voor te stellen.
==
Goed gemutst beginnen we op 8 september aan de aandeelhoudersvergadering. Nu Leendert akkoord is met de waardering van 5 miljoen, hopen we dat zijn partner H.J. van de Koppel ook snel zal instemmen. Zij hebben twee keer zoveel aandelen als Burt en mijn vader en zullen bij een interne emissie het grootste deel voor hun rekening nemen. Ook als Burt en Spanjar sr. niet mee investeren, moet een emissie van 250.000 euro mogelijk zijn. Als we kunnen rekenen op een interne emissie op 5 miljoen staan we ook sterk tegenover een eventuele nieuwe investeerder die meer zou willen betalen voor de aandelen.
Nauw verbonden met de financiering is het andere punt op de agenda: internationale expansie versus focus op Nederland. De aandeelhyversvergaderingen volgen echter zelden de agenda. In de eerste plaats omdat die er vaak niet is. In de drukte komen we daar zelden aan toe, al ligt de echte oorzaak waarschijnlijk in onze frisse afkeer van formaliteiten. Daarnaast zijn alle vier de investeerders succesvolle ondernemers. Ze zijn gewend de hoofdrol te spelen bij besprekingen. Ook willen ze graag hun enorme ervaring met ons delen en ons behoeden voor fouten die ze zelf hebben gemaakt. Dat is zeer welkom, want ze hebben ieder meer ervaring dan Koen, Floris en ik bij elkaar. In groepsverband heeft het surplus aan ervaring echter ook een bijeffect. Hoe meer terechtwijzingen, waarschuwingen of adviezen een investeerder geeft, hoe meer ervaring hij lijkt te hebben.
De vergaderingen lopen dan ook snel uit de hand. Niet op een vervelende manier, maar het helpt niet om besluiten te nemen. We hebben daarom afgesproken dat Leendert als voorzitter meer zal gaan sturen op de agenda.
Nog voordat we een update kunnen geven over de stand van zaken, trapt Burt af.
‘Hoe gaan de gesprekken met Sara Lee? Gaan ze al adverteren op Hyves? En KPN?’ Hij is gefrustreerd dat zijn introducties bij bestuurders van grote Nederlandse ondernemingen niets hebben opgeleverd.
‘Zal ik jullie anders introduceren bij de raad van bestuur van ABN AMRO?’ suggereert HJ.
‘Adverteerders zoals Campina haken af omdat ze het businessmodel niet zien zitten. Bovendien is mijn zoontje afgehaakt, net als zijn hele school het Willem de Zwijger College in Bussum. We hebben een keiharde filosofie over stickiness nodig!’ briest Burt.
Zoals vaker worden Koen, Floris en ik als jongerejaarsstudenten heen en weer geduwd, al is het verbaal. Resistance is futile. Dat leerden we al in een eerdere vergadering, toen alle ouderejaars zich op ons stortten toen we terugduwden.
‘Zullen we weer terug naar de agenda gaan? We komen nog op de adverteerders.’ Gelukkig is Leendert er ook.
Na de update komt het vraagstuk van de internationalisatie aan bod. Het aantal Nederlandse Hyvers is sinds juni ruim verdubbeld tot bijna een half miljoen, maar de buitenlandse groei is sinds de maatregelen in mei sterk afgenomen. Zuid-Amerika is sinds juni ‘maar’ met 30 procent gegroeid, tot 320.000 Hyvers. De meeste bedrijven doen natuurlijk een moord voor 30 procent groei in 3 maanden, maar het is stilstand vergeleken met de groei van 130 naar 240.000 in de drie maanden daarvoor. Het aantal leden in Noord-Amerika en Europa is nog wel verdrievoudigd tot respectievelijk 62.000 en 76.000. Ook die groei neemt echter af, omdat die deels gedreven wordt door Zuid-Amerikaanse familie en vrienden.
‘De effectiefste manier om de groei in Europa te versnellen is door het uitnodigen in Zuid-Amerika en Azië weer opt-out te maken en eventueel de Afrikaanse landen van de zwarte lijst te halen. We denken echter niet dat de site dat aankan,’ vat Floris onze mening samen. Hyves is net weer wat sneller geworden, waardoor de Nederlandse leden niet afhaken, maar het houdt niet over. Een nieuwe vloedgolf van buitenlandse leden zal de site weer onbegaanbaar maken.
‘Miljoenen investeren in servers is het makkelijke deel, de software zou ook ingrijpend moeten worden herschreven,’ voegt Koen eraan toe.
‘En toch moeten we ervoor gaan,’ vindt Burt. ‘Laten we vijf miljoen euro ophalen bij een partij als Apax of Talpa.’ Hij heeft goede contacten bij de Engelse investeerder na zijn rol bij de overname van de meerderheid van de aandelen PCM. ‘Hyves heeft drie jaar om een wereldspeler te worden. Lokale spelers rest dan slechts overgenomen te worden, als ze niet al failliet zijn. Bovendien zal een Talpa Hyves niet alleen onmiddellijk in de kijker spelen bij de hele financiële wereld, maar ook bij adverteerders.’
Leendert is het daar niet mee eens. ‘Ik ben bang dat we daar helemaal niet klaar voor zijn, Burt. Ik maak me grote zorgen over de kwetsbaarheid van Hyves. De website is nog steeds langzaam, er zijn geen inkomsten en er is een organisatie van slechts zes fulltimers. Een agressieve expansie lijkt me nu heel onverstandig. Talpa zou ons inderdaad kunnen helpen met adverteerders, maar ik zie ook nadelen. Zij zijn een strategische investeerder met eigen belangen. Dat kan andere partnerships blokkeren.’
De twee Corleones staan lijnrecht tegenover elkaar. Hyves staat op een cruciale splitsing, de belangrijkste in zijn bestaan. Floris, Koen en ik zijn het met beiden eens, net als H.J. en mijn vader. Ook wij dromen van internationalisatie. Niet voor niets zijn we als eerste grote sociaal netwerk vertaald in vijf talen. Wat is er mooier dan gaan voor world domination?
We zijn ervan overtuigd dat het bij succes goed komt met de inkomsten, al vinden we focus op adverteerders levensgevaarlijk. Het ontbreken van een groot niet-technisch team zien we ook niet als een probleem. De schaal wel. Terwijl wij met moeite de site begaanbaar houden voor de Nederlandse Hyvers, gaan Orkut en Friendster ten onder aan hun internationale groei. Ondanks de 12 miljoen dollar aan investeringen in Friendster en ’s werelds beste programmeurs van Google-dochter Orkut.
Er is een nog subtieler risico dan een heel langzame site waardoor iedereen afhaakt. Zelfs als we erin slagen om Hyves ondanks internationale groei wel enigszins snel te houden, zou dat alle tijd van de programmeurs kosten. Daardoor kan de site zelf niet verbeterd of uitgebreid worden, terwijl intussen internationale partijen als Microsoft, Google en Murdochs Myspace hun messen slijpen. Als we ons op Nederland richten, kunnen we een veel beter product maken en hier misschien wel net zo populair worden als CyWorld in Zuid-Korea, waar 25 procent van de bevolking lid is. Dan zijn we veel beter opgewassen tegen een grote concurrent.
Bovendien is het onduidelijk of miljoenen aan funding inderdaad haalbaar is. Floris, Koen en ik zouden dan in elk geval geen meerderheid meer hebben. Dat is een extra risico, zie opnieuw Friendster, waar de oprichter werd afgezet als CEO. Floris en ik hebben ook weinig trek in het bijbehorende jarenlange commitment aan een formele partij. We doen Hyves omdat we het leuk vinden en willen niet te veel gebonden worden.
Samengevat betekent een agressieve internationale expansie een kleine kans op een groot succes, en een meer op Nederland gerichte strategie een grote kans op een klein succes. Nou ja, klein... Potentieel de grootste site van Nederland met meer dan een miljoen Nederlandse leden en een fantastisch product. Al wikkend en wegend zijn we er daarom net als Leendert voor om ons voorlopig op Nederland te concentreren.
‘Oké, ik kan me schikken in deze keuze omdat ik vertrouwen heb in het ondernemerschap van Hyves,’ geeft Burt toe.
Voorlopig blijft internationale expansie in de ijskast. Het uitstel zal afstel blijken.
==
Er is geen bezwaar tegen de waardering van vijf miljoen, al prefereert Burt een achtergestelde lening zodat niemand verwatert op vijf miljoen. Leendert is voor toetreding van Hubert Deitmers. ‘Hij kent de markt goed, beschikt over veel ervaring en vormt een extra schouder voor eventuele volgende financieringsrondes.’ We besluiten eerst tot overeenstemming te proberen te komen met de ex-Endemoller, zonder commitment voor een interne financiering als alternatief.
‘Vijf miljoen vind ik wel erg veel.’ Deitmers is nog even charmant als de vorige keer, maar ontpopt zich nu ook als een geslepen onderhandelaar. Aardig en de redelijkheid zelve ondergraaft hij onze onderbouwing. ‘Ja, Hyves groeit natuurlijk enorm hard, maar we moeten nog zien of er geld mee te verdienen valt, hè? Bovendien wil ik een belang van minimaal 10 procent en had ik een veel lager bedrag in mijn hoofd om te investeren. Ik zat te denken aan een waardering van twee miljoen.’
We willen Hubert er graag bij hebben, maar niet tegen elke prijs. We kunnen ons bovendien niet een lang onderhandelingstraject veroorloven. Tijd voor het vangnet van een interne emissie.
Dat blijkt echter een ‘vangniet’. Burt is toch geïrriteerd over de gang van zaken. Eerst was er onvoldoende focus op sponsors, gevolgd door de keuze om niet met een Apax agressief in het buitenland te groeien. Bovendien vindt hij de waardering nu ‘kunstmatig opgepompt’. Tussen de regels door is zijn onvrede te lezen om tweede viool te spelen naast Leendert. De Corleones kunnen echter maar één Don hebben.
Burt heeft het plezier in Hyves verloren en wil zo snel mogelijk helemaal uit Hyves. Hij biedt zijn aandelen aan tegen een waardering van drie miljoen euro ofwel 150.000 euro voor zijn belang van 5%.
De breuk is een donderslag bij heldere hemel. Burt heeft ons, met mijn vader, als eerste gesteund. Zijn voorspelling dat problemen op de loer liggen als het heel goed gaat, is uitgekomen. Om te voorkomen dat het conflict escaleert, moeten zijn aandelen onmiddellijk overgenomen worden. We waarderen Burts korting, maar de spoedverkoop brengt ons in een lastig parket. Nadat Leendert, H.J. en Spanjar sr. Burts aandelen voor anderhalve ton hebben gekocht, is er niet genoeg draagvlak meer voor een interne emissie. Leendert wil niet het hele bedrag zelf op tafel leggen om te voorkomen dat hij er bij een eventuele nieuwe emissie weer alleen voor staat. Een nieuwe investeerder is nu geen luxe maar noodzaak.
==
Op vrijdagmiddag 14 oktober zitten Hubert en ik aan het bier in het College Hotel. We praten eerst bij over de ontwikkeling van Hyves. Niet alleen neemt het aantal leden nog steeds toe, ook de net gestarte advertentieverkoop gaat boven verwachting. Desondanks bieden we Hubert aan om op 3 miljoen te investeren, dezelfde lage waardering als de prijs die voor de aandelen van Burt is betaald. We denken zo de deal snel rond te maken. Dat blijkt een misvatting.
Huberts onderhandelingstechniek doet denken aan het Duitse voetbalelftal. De hele wedstrijd solide, onvermoeibaar. En dan net als de scheidsrechter al zijn fluit zoekt, scoort hij in de blessuretijd de winnende goal. ‘DEEEEIIIITMEEEEERS! GOOOAAAL!’ Hij gaat tot het laatste moment voor het beste resultaat. Een andere stijl dan Leendert maar begrijpelijk natuurlijk. Een iets lagere waardering betekent meer aandelen voor hetzelfde bedrag. Bij succes scheelt dat veel geld. Endemol is er groot mee geworden.
‘Ik kom dolgraag aan boord, maar ik vind 2,2 miljoen echt al een heel hoge waardering voor een bedrijf met nauwelijks omzet, Raymond.’
Zonder deal gaan we uit elkaar. We hebben echter weinig keus. Na een weekend handjeklap belt Hubert woensdagochtend. ‘Let’s Hyve!’ Voor 200.000 euro koopt hij een belang van 7,5 procent, een waardering van 2,5 miljoen. Daarmee is er nu in totaal ruim zes ton geïnvesteerd in Hyves.
Eindelijk kunnen we deze roerige periode afsluiten. De financiering heeft veel langer geduurd dan gedacht en al onze tijd opgeslokt. Nu kunnen we ons weer richten op Hyves zelf. Op ledengroei, uitbreiding van de website, communicatie, inkomsten en servers. Hopelijk zitten we volgende keer dat we onderhandelen aan dezelfde kant van de tafel als Hubert.
Burt verdient een slordige 100.000 euro op de verkoop van zijn 5 procent belang in Hyves. Hij wordt geen Hyves-miljonair, maar een verdrievoudiging van zijn investering in een jaar tijd is niet slecht. We vragen ons af of hij de Willem van Kooten of de vijfde Beatle van Hyves wordt. Van Kooten verdiende als enige aan Sport 7 door zijn aandelen in de sportzender te verkopen toen de toekomst nog roze was. De vijfde Beatle had minder gevoel voor timing. Hij verliet de band vóór het succes en sloeg zich de rest van zijn leven met zijn drumsticks voor zijn kop.
Na Huberts toetreding praten we niet verder met John de Mols Talpa over een investering. Hyves blijft onafhankelijk. Achter de schermen werkt Hubert echter met Joop Van den Ende aan de oprichting van het investeringsfonds Van den Ende & Deitmers, een directe concurrent van Talpa Capital. Zonder het te weten belanden we zo indirect in het kamp van De Mols ex-partner.